Spring Super blog

Când minimalismul se rezumă la 7 piese esențiale de toamnă


“Moda trece, hainele rămân”,

…scria Jaume Perich în 1972.

Habar n-aveam cine este. Dar știu că avea dreptate… nu degeaba mă aflam eu în mijlocul camerei încercând să sortez miile de haine pe care le-am adunat de-a lungul timpului. Fire strângătoare, dar și ușor shop-ahoolică, am reușit să umplu, de-a lungul timpului, dressingurile din … vreo trei case. Plus biroul, dacă stăm să socotim și hainele pe care mi le cumpăram special pentru prezentarea diverselor emisiuni. Că deh, n-avea TVR-ul bani atunci să îmbrace pe toată lumea!

Doar că timpul a trecut și hainele s-au tot adunat… și când dressingurile s-au revărsat de la atâta încărcătură, am simțit brusc nevoia să fac o schimbare. Parcă fiecare obiect vestimentar nu făcea altceva decât să poarte în el o frântură din propria mea energie. Consumată inutil.

Așa că, iată-mă înconjurată de zeci de perechi de blugi, sute de bluze, care mai de care mai vaporoase, mai decoltate și mai transparente într-o încercare disperată de a selecta, cu celeritate, ce mai am de gând să port.

Mai încercasem și altădată să îmi triez hainele fără să înțeleg de fapt, că în spatele nevoii mele de simplitate, se afla o nevoie psihologică de a pune ordine în haos. Da, am simțit că totul în jurul meu este prea mult. Prea multe haine de care să mă împiedic prin casă, prea multe taskuri zilnice, prea multe notificări și mailuri, prea multe… din orice.

Și-atunci… am înțeles că am nevoie de o schimbare. O schimbare care să îmi simplifice viața și să îmi elibereze spațiul… mental. Și-așa am aflat că minimalismul nu se rezumă doar la a renunța la tot felul de obiecte care ajung să fie de prisos, ci reprezintă un adevărat mindset. Cu alte cuvinte, trebuie să fii pregătit mental pentru a-ți simplifica și organiza viața în toate aspectele ei. Iar hainele… reprezintă doar prima etapă!

Și totuși…

Minimalismul nu înseamnă să renunți la tot de dragul… stilului minimalist. Mai ales, dacă stăm să ne raportăm la propriul background, care, da, în trecut se baza pe acumulare. De ce? Pentru că am crescut într-o epocă în care aceasta era tendința: să acumulezi și să păstrezi absolut orice. Că poate va mai fi de folos cândva. Vă sună cunoscut? Da, păstrezi absolut orice. Inclusiv… punga cu pungi! Oare bunica nu făcea la fel? Nu păstra până și celofanul de la florile primite-n dar? Sau panglica de hârtie?

Nu înseamnă nici să rămâi cu casa goală tocmai pentru toată mobila ți se pare de prisos! Și nici să trăiești doar cu două tricouri pe care le speli alternativ doar pentru că ești adeptul minimalismului.

În clipa în care ai realizat totuși că deja lucrurile din jurul tău ajung să-ți invadeze spațiul personal și să te sufoce, atunci primul pas a fost deja făcut. Mai ai nevoie de pregătirea emoțională de a renunța efectiv la lucrurile de care încă ești atașat emoțional.

Însă minimalismul nu înseamnă puțin, ci înseamnă… destul. Înseamnă renunțare la exces, la surplus, la shoppingul de dragul shoppingului. La umplut goluri interioare cu haine și accesorii ce rămân uitate în dulap chiar din clipa în care au apărut.

Acolo mă aflam eu. În mijlocul camerei înconjurată de tot felul de obiecte vestimentare, unele nepurtate încă de pe vremea liceului. Și pretextându-mi mie însămi că ar trebui să îmi sortez hainele tocmai pentru că se schimbă anotimpul, mi-am dat seama instantaneu că… acela era momentul T0. Schimbarea pe care mă pregăteam să o înfăptuiesc și de care aveam atâta nevoie. Așa că am decis, într-o fracțiune de inspirație să păstrez doar 7 piese vestimentare de toamnă în jurul cărora să pot constui câteva ținute. Iar la restul hainelor să renunț.

Să le vând (da, există un trend în materie de slow fashion care presupune valorificarea hainelor pe care oamenii nu le mai poartă pentru a le oferi o nouă viață și pentru a limita fast-shoppingul), să le donez, să le reciclez. Doar că misiunea nu avea să fie deloc ușoară. De unde să încep… fără să mă doară? Ce să păstrez? La ce să renunț?

My little black dress

Atunci când vine vorba de modă, o little black dress nu se demodează niciodată. Asortată corespunzător evenimentului, cu cizme sau botine după caz, dar… și cu o pereche de adidași, rochița neagră rămâne preferata mea. Este suficient de sofisticată și de elegantă pentru a se adapta și unei premiere teatrale, dar și unui cocktail cu prietenii. Așa că am ales să o păstrez pe cea de la Guess care merge pentru orice ocazie ieșită din tipar. Și asortată cu paltonul meu Desigual (vezi mai jos!) fac o pereche… de minune!

Paltonul Desigual  

Acesta este chiar paltonul despre care povesteam și la care nu voi renunța niciodata!

Mi-am întins cele cinci (da, cinci!) paltoane pe pat și am început să mă îmbrac cu ele. Aici, alegerea era destul de simplă. Din toate, unul singur avea să rămână cu mine de acum încolo. Cel Desigual primit în dar de la nașa mea. De fapt, și-l cumpărase pentru ea din Spania, dar plăcându-mi foarte mult, a ales să mi-l facă mie cadou. Ce conta că era cu un număr mai mare? M-am dus la un croitor priceput (multumesc, Tanti Nuți!) care a reușit să îl ajusteze pe măsura mea. Și acum, când nașa mea mă privește de undeva din ceruri, paltonul Desigual a rămas o amintire dragă ce mi-o aduce mai aproape! Așa că la restul pot renunța fără să clipesc măcar!

Sacoul negru

A fost unul dintre ultimele piese cumpărate de la Answear! Cum aș putea renunța la el? Da, recunosc! Sunt fan neconsolat Desigual deși inițial, stilul lor mi se părea mult prea încărcat pentru gustul meu… asta pânâ când am primit în dar paltonul despre care povesteam mai sus. Și am înțeles că asortate corespunzător, piesele lor pot scoate în evidență orice ținută banală de toamnă. În plus, am descoperit că există un sistem de reduceri al celor de la Answear, astfel încât să îți poți cumpăra produsele dorite la niște prețuri incredibile. Doar dacă ai suficientă răbdare să urmărești promoțiile lor. În plus, la fiecare comandă plasată pe site-ul lor primești un număr de puncte reducere care se pot aplica, în plus, promoțiilor curente. Și iată cum sacoul meu negru de la Desigual a costat în jur de 200 de lei, redus de la vreo 350!

Cum să renunț la el când este o piesă de rezistență a garderobei mele? Căci merge asortat și cu o pereche de pantaloni creion pentru o ținută office (să nu uit totuși să îmi păstrez una!), dar și cu niște pantaloni scurți pentru o ieșire melancolică-n natură!

Botine sau cizme? Asta-i întrebarea!

Aici iarăși aveam o dilemă. Căci mi-am aliniat aproape toate perechile de încălțări, ca pe niște soldăței de plumb meniți să mărșăluiască la război. Căci renunțarea la ele, tot un fel de război se poate numi, nu-i așa?

Pantofii roșii cu toc de zece centimetri? Pot pleca… Cizmele cu talpă groasă? Hmmm… sigur nu le mai port! Cizmulițele negre cu franjuri… mă strâng!  

Însă iarăși m-am lovit de cele mai recente achiziții… pe care nu am apucat nici măcar să le încalț, dat fiind că le-am cumpărat la începutul anului. De unde? Pai tot de la Answear! V-am spus deja că le sunt client fidel.

 Și cum primăvară nu prea mai avem, de la cizmele de iarnă am sărit direct în pantofi, ghetele Desigual au rămas… neîncălțate! La fel și botinele de la Steve Madden! Pe care le-am cumpărat cu gândul să le asortez cu my little black dress… dar nu am apucat! Așa că… la care să renunț? Pe care să le păstrez? Ala bala, portocala…

Blugii

Ei, aici avem o adevărată dramă! Căci sub nicio formă nu renunț la blugii mei din liceu! Ce dacă nu se mai poartă? Mie îmi face plăcere să îi port, mai ales că (încă!) mai intru în ei! Chiar dacă rupturile sunt mai mari și franjurii tot mai mulți! Parcă atunci când îi îmbrac, reușesc cumva să retrăiesc parfumurile acelor vremuri!

Și totuși… nu asta era ideea! Ah, da! De unde plecasem? … de la minimalism! Deci, să sortăm, așadar… blugii crem pleacă, și cei albi, și cei bleu pal… și iarăși ajungem la blugii Desigual. Care se potrivesc foarte bine cu orice bluza neagră sau orice tricou. Dacă mai scoatem de la naftalină și sacoul… atunci toamna să tot vină!

O geantă, două genți  

La categoria genți am spus totuși că o să fac un compromis. Deși am foarte multe, de toate formele, modelele și culorile, am decis să păstrez câte una din fiecare stil. Adică un clutch, o geantă shopper, un rucsac. Și totuși, parcă tot sacul Desigual îmi colorează toate zilele! Căci este suficient de elegant cât să se asorteze cu my little black dress, dar la fel de bine să meargă și la blugi. Plus că de când l-am cumpărat (nu vă mai spun de unde, că știți deja!) nu a fost zi în care nu l-am purtat măcar cinci minute, fapt care îl categorisește printre favorite.  

Eșarfa

Și chiar dacă nu vedeți foarte bine eșarfa, nu putea lipsi din peisaj!

Oare cum ar putea să lipsească tocmai ea din peisajul toamnei? Ce ar putea să îmi mai fluture în vânt? Recunosc că am una maro de la Guess, cumpărată acum mulți ani, care îmi amintește de primii mei ani de facultate. Poate că și de-asta nu aș putea renunța la ea. Pentru că deși s-a scămoșat pe alocuri și pare că nici culoarea nu mai este cea de la început, eșarfa aceea mă însoțește în fiecare toamnă.

Un dulap mai gol, un suflet mai plin

Și tot sortând haine, încercând să aleg ce păstrez pentru mine și ce voi da mai departe să circule în lume, am înțeles că am prea multe. Prea multe haine. Prea multe lucruri de tot felul. Prea multe obiecte adunate fără sens. Și oare când o să înțelegem, noi oamenii, că nu toate aceste lucruri pe care le adunăm fără sens ne definesc pe noi ca indivizi? Că nu avem nevoie de atâtea lucruri pe care să le înghesuim prin case doar ca să avem impresia că am făcut ceva în viața noastră? Că toată această strădanie de a aduna lucruri la nesfârșit reprezintă doar paravanul după care ne ascundem de noi înșine? Așa că vă întreb pe voi, toți cei care ați citit până acum:

Vouă ce vă prisosește în viața voastră?

Articol înscris în cadrul Super Blog 2020

2 thoughts on “Când minimalismul se rezumă la 7 piese esențiale de toamnă”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.