Televiziune + si -

Cultura vintage se poarta la TV!


irninis 2     

      Cred cã nu exitã copil pe lumea aceasta care sa nu se fi îmbrãcat mãcar o singurã datã cu hainele mamei sau sã nu fi scotocit prin sertarele cu vechituri ale bunicii in cãutarea unor vremuri demult apuse. Copil care sã nu se priveascã admirativ în oglindã, încãlțat cu pantofii cu toc înalt ai surorii lui sau sã nu se dea cu ruj pe toatã fața pentru a încerca sã semene cu o cântãreațã vãzutã la televizor. Ei bine, am încercat sa transpunem “pe sticlã” aceastã reminiscenţã a copilariei, nãscându-se  astfel emisiunea Din arhiva TVR, difuzatã în fiecare sâmbãtã, în direct pe TVR 3. Pentru cã arhiva Televiziunii Române este ca o ladã de zestre, în care generaţii la rând de actori, interpreţi, scenarişti, redactori şi realizatori au depus puţin câte puţin din tot ce a reprezentat munca lor. Chiar dacã vremea a trecut, îngropându-i în uitare pe cei mai mulţi dintre ei, pentru mine “timpul trece înapoi”. Spun acest lucru gândindu-mã la momentele când scotocim efectiv printre miile de casete în cãutarea unor fragmente de emisiuni sau de piese de teatru pe care lumea, poate, nu le-a vãzut niciodatã. Pentru unii poate pãrea desuetã aceastã permanentã întoarcere în trecut, ca şi cum am reedita în fiecare zi mitul eternei reîntoarceri al lui Eliade.

     Dar, din punctul meu de vedere, vremurile de astãzi n-au nimic memorabil. În jurul nostru vedem numai violenţã, pornografie, superficialitate. Ne lovim în fiecare zi de prostie, mitocãnie şi de lipsa elementarã a bunului simţ. Lipsesc lucrurile de valoare, lipseşte esenţialul, lipseşte umorul de calitate. Se promoveazã efemeridele, clipa de astãzi, care, oricum, va trece fãrã a lãsa nimic în urmã. Eu cred cã aceia care utilizeazã drept mijloc de divertisment televizorul s-au sãturat sã se lase manipulaţi de cotidian, simt nevoia sã fie ei înşişi, sã aibã posibilitatea alegerii. Poate cã din acest motiv fragmentele cãutate prin arhivã sunt doar un pretext pentru discuţii cu oameni care au lãsat ceva în urmã, fie cã sunt actori, interpreţi, oameni de culturã sau sportivi. Nu “vedete”, ci personalitãţi care au marcat cumva anii în care au trãit şi, implicit, au ce sã ne împãrtãşeascã, mie si telespectatorilor mei, din experienţa lor de viaţã. Pentru cã asta facem noi la Din arhiva TVR: depãnãm poveşti de viaţã!

      Şi-ncã ceva: celor care cred cã este demodat sã te reîntorci mereu în trecut noi le spunem urmãtorul lucru: astãzi, cultura vintage se poartã la tv!

 

publicat in revista VIP – 10-16 august 2009

2 thoughts on “Cultura vintage se poarta la TV!”

  1. Înainte exista emisiunea “Televiziunea, dragostea mea”, care avea, practic, aceeaşi temă cu emisiunea “Din arhiva TVR”, pe care o prezentaţi dumneavoastră. Dar marea diferenţă era că emisiunea nu avea invitaţi. Faptul că a fost înlocuită de emisiunea dumneavoastră, şi faptul că aţi fost desemnat să o prezentaţi a fost o mutare foarte înţeleaptă a TVR. Vă potriviţi perfect pentru această emisiune, şi aveţi toate calităţile necesare pentru a o prezenta : o cultură solidă, un mod foarte frumos de a vă exprima, o prezenţă agreabilă pentru public şi o voce duioasă, cristalină, dulce şi clară, care îmi mângâie urechile.

  2. Evident, bijuteriile din arhiva TVR, coroborate cu “bijuteria” de prezentatoare care sunteţi dumneavoastră sunt ingredientele pentru a avea ochii aţintiţi către ecranul televizorului, în fiecare sâmbătă, la 15:30, pe TVR 3. Felicitări pentru emisiune!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.