Spring Super blog

Mici secrete, mari efecte. În bucătărie


Sursă foto: Dajar facebook page

Experiențe în bucătărie

Prima mea experiență într-o bucătărie adevărată! Făceam practică de mai puțin de o săptămână tocmai pentru a putea să îmi iau diploma de bucătar (învățăcel). Însă nicio diplomă din lume nu îți poate oferi adrenalina unui astfel de moment, nici măcar experiența zilnică într-o bucătărie de restaurant, acolo unde presiunea timpului te pune la grea încercare chiar dacă nu ai de făcut decât un banal aluat de clătite. Și invariabil, mi-am adus aminte de vremurile când pentru mine gătitul se rezuma la pregătitul cafelei în fiecare dimineață!

 

De la cafea, la diplomă de bucătar

Arhivă personală

Nici nu îmi amintesc prea bine când a luat naștere pasiunea mea pentru gătit. Căci înafară de a savura, copil fiind, incredibilele clătite pe care le făcea bunică-mea sau crema de zahăr ars, rămas desertul copilăriei mele, în adolescență nu am învățat să gătesc mare lucru.

Ba nici când m-am mutat singură, pe la 19 ani, nu știam nici măcar să fierb un ou. Nu numai că nu știam, dar nici bucătăria mea mică, mică de garsonieră, nu era pregătită să primească un bucătar atât de “priceput” ca mine. Și tocmai pentru că în loc de seturi de oale, tigăi, cratițe, tacâmuri, ustensile de bucătărie și altele necesare într-un astfel de spațiu, în dulapurile de bucătărie eu aveam înghesuite… cărți. Pai dacă acolo învățam, acolo îmi scriam proiectele pentru facultate, de ce nu aș fi utilizat un astfel de spațiu cu mai multă chibzuință?

Cred că de-abia după renovarea garsonierei, atunci când am optat pentru o bucătărie open-space am început să descopăr plăcerea gătitului. Acea bucurie simplă de a le oferi ceva făcut de tine celor dragi. O bucurie devenită între timp o adevărată pasiune ce s-a concretizat, câțiva ani mai târziu, într-o diplomă de bucătar obținută doar pentru propria mea plăcere și aprofundarea cunoștințelor. Așa că aventura mea în bucătărie a început cu alegerea ustensilelor potrivite. Întâmplător i-am descoperit pe cei de la Dajar, un magazin online cu tot ce trebuie în materie de produse pentru gătit. O alegere inspirată, dacă stau să mă gândesc la toate rețetele ce au prins viață în bucătăria mea și au fost devorate pe nerăsuflate!

Sursă foto: Dajar facebook page

 

  • Pentru a diminua investițiile ulterioare

Da, știu ce veți spune acum: că orice ustensilă de calitate nu este tocmai ieftină. Așa este. Poate vi se pare paradoxal la prima vedere, însă trebuie să vă spun povestea unui set de tăvi cu fundul detașabil pe care îl primisem cadou. M-am bucurat tare tocmai pentru că una dintre ele avea formă de inimă. Așa că nu am mai stat pe gânduri și m-am apucat să fac un cheesecake tocmai pentru a inaugura noua tavă și pentru a-i face o surpriză soțului meu. Totul a mers ca pe roate, până când am scos prăjitura din cuptor și am încercat să o scot din tavă! De desprins de margini am desprins-o eu, dar… cu tot stratul ceramic ce învelea forma de prăjitură. Cum oare să mai poți mânca așa ceva? Și iată cum tava a ajuns la coș cu tot cu bietul cheesecake aburind. Și pentru că nu îi puteam lăsa pe ai mei cu pofta în cui, am dat iarăși o fugă online până la Dajar de unde mi-am comandat o tavă similară. Așadar, nu tot ce este ieftin este și durabil sau rezistent în timp. Iar eu am ajuns la concluzia că mai bine plătesc mai mult, dar știu că lucrul respectiv este de calitate.

Sursă foto: Ambition facebook page

  • Pentru a câștiga timp

În timpul practicii în bucătăria lui Chef Cătălin, am înțeles cât de important este timpul atunci când vine vorba de gătit. De foarte multe ori acasă, când gătești de plăcere, poate că nu îi dai o importanță covârșitoare, însă parcă nu ți-ai petrece o zi întreagă în bucătărie doar pentru a găti cina familiei, nu-i așa? Eu folosesc foarte des robotul de bucătărie pentru a frământa aluaturi, pentru a bate albușurile spumă sau orice altă acțiune care mă ajută să nu pierd timpul în bucătărie. Căci în timp ce robotul de bucătărie muncește în locul meu, eu pot pregăti alt fel de mâncare. Tocmai pentru ca pofticioșii să se bucure de o gustare în plus!

Pentru a-ți ușura munca fizică

Cum ar fi dacă ai face piureul cu furculița sau dacă ai frământa aluatul de pâine, biscuiți sau pizza cu mâna în loc să folosești funcția de frământare a robotului de bucătărie? Sau oare preferi să plângi mai ceva ca un crocodil în timp ce tai ceapa pentru o supă franțuzească de hașme în loc să folosești un dispozitiv special de mărunțit legume? Dacă tot a apărut tehnologia în casa noastră, de ce nu am utiliza-o ca să ne ușurăm viața? 

  • Pentru că unele preparate sunt mai sănătoase

Știm cu toții avantajele gătitului la abur față de fierberea ingredientelor. Aparent ambele procedee de gătit par similare, însă din punct de vedere chimic sunt două procese diferite, care influențează gustul mâncării și cantitatea de nutrienți din farfurie. Vitaminele sunt solubile în apă, și implicit vor fi înjumătățite prin procesul de fierbere. Așadar, un steamer vă va ajuta să păstrați tot mai multe vitamine din legumele pe care le gătiți. Poate că de-asta merită efortul achiziționării!

O investiție cu beneficii pe termen lung

În concluzie, cine dorește să câștige timp, să depună mai puțin efort și să mănânce mai sănătos trebuie să acorde o atenție accesoriilor de bucătărie! După multe încercări eșuate, am înțeles și eu, în sfârșit acest lucru! Iată ce ustensile mi-au devenit indispensabile în timp:

Set de oale cu înveliș teflonat

După ce am reușit să prind mâncarea de câteva ori folosind câteva cratițe moștenite de la mama, am înțeles că este absolut indispensabil un set de oale de bună calitate, care să minimizeze efectele devastatoare ale neatenției mele. Așadar am ales un set de la Ambition, care pe lângă aspectul modern, simplu, dar practic, are o bază din mai multe straturi care fac oalele potrivite pentru a găti pe toate tipurile de aragaze, inclusiv cele cu inducție, și mențin îndelung temperatura mâncării. Tigaia are și un înveliș de tip non-stick, rezistent la lipirea mâncării, iar toate elementele au mânere confortabile din bachelită, tocmai pentru a nu-ți aluneca accidental din mână. Mai mult, acestea se pot curăța și în mașina de spălat vase, deci o adevărată fericire pentru mine!

Set profesional de cuțite

Prima cerință pe care Chef Cătălin a avut-o la cursul de bucătar a fost să ne cumpărăm un set profesional de cuțite. Și asta pentru că fiecare bucătar în parte lucrează doar cu propriile cuțite, fiind ustensilele de care nu se desparte niciodată. Trusa inițială cuprinde un cuțit al bucătarului, unul pentru legume și un decojitor, dar ulterior îți poți îmbogăți setul și cu alte tipuri de cuțite.

Eu am ales setul Massive, tot de la Ambition, un set de cutițe ceramice devenit indispensabil, chiar dacă îl folosesc zilnic. Și taie în continuare la fel de bine tocmai pentru că noua generație de lame fabricate din zircon ceramic cu densitate ridicată asigură flexibilitate și rezistență mai mare la deteriorare, comparativ cu cuțitele ceramice obișuite, depășind chiar și rezistența cuțitelor din oțel inoxidabil cu până la 90%. Densitatea ridicată a materialului oferă posibilitatea ca lamele să fie mai subțiri cu până la 30%, fapt care asigură o tăiere perfectă chiar și când trebuie să tai legume moi sau carne fără oase.

Lamele ceramice au foarte bune proprietăți antibacteriene, nu absorb mirosurile, rezistă perfect la activitatea alimentelor acide și alcaline, nu schimbă culoarea sau aroma alimentelor tăiate, iar suprafața lor le face foarte ușor de curățat. Ce poate fi mai la îndemână de atât? 

Oala sub presiune

De când am descoperit oala sub presiune, pot spune că m-am îndrăgostit de ea. Am ajuns să pregătesc rapid un humus delicios, fără să mai fie nevoie să las la înmuiat năutul peste noapte. La fel și sarmalele, fără să știe toți vecinii ce gătesc eu. Oala mea sub presiune este din colecția Marconi, are o capacitate de 6 litri și o grosime de 6mm și este o adevărată minune la casa omului. Pentru mine este un adevărat ajutor atunci când vine vorba de gătit vita, de exemplu, dar și alte alimente care se procesează mai greu, pentru a reduce la minimum aproape timpul de fierbere.

Robot de bucătărie

Însă humusul nu l-aș pregăti la fel de rapid fără ajutorul robotului de bucătărie, o ustensilă prețioasă ce stă la loc de cinste în bucătăria mea. Astfel cu ajutorul lui pot pregăti mâncare și prăjituri deopotrivă, pot râșni, răzui, tăia, amesteca sau frământa complet ingredientele pentru a obține orice fel de preparat. Și nu în ultimul rând, blenderul cu o capacitate de 1.5 L este ustensila ideală atât pentru o mulțime de supe creme pe care noi le îndrăgim: de linte, ciuperci, morcovi, țelină, usturoi, cât și pentru smoothiuri delicioase.

Cântar

După ce am ratat o rețetă de biscuiți tocmai pentru că am pus prea mult unt care s-a scurs în tavă și a determinat arderea lor, am înțeles cât de important este un cântar de bucătărie. Cel puțin pentru prăjituri! Dacă pentru anumite feluri de mâncare este suficient să fii creativ potrivind “din ochi” ingredientele, atunci când vine vorba de prăjituri, creativitatea ar trebui să se limiteze la decoruri, nu la cantități. Căci altfel, riști ca prăjitura pe care o prepari să nu iasă tocmai pentru că nu ai cântărit cum trebuie ingredientele. Așa că acum, nu există nicio rețetă de dulce realizată fără cântarul Ambition, un real ajutor pentru fiecare pasionat de gastronomie.

 

Dincolo de ustensile, rămâne… pasiunea 

Arhivă personală

Poate că ustensilele sunt indispensabile într-o bucătărie, mai ales când vrei să încânți papilele gustative ale celor dragi! Însă dincolo de rețetele pregătite zilnic, dincolo de pasiunea care te face să îți dorești în fiecare zi ceva nou, o gustare sau o prăjitură, rostul meselor de acasă este de a crea amintiri memorabile! Așa cum eu îmi aduc astăzi aminte de clătitele bunică-mii, tot astfel sper să își aducă și Anais aminte de negresele mele, de sarmale sau de cheesecake-uri, mai mult sau mai puțin prinse de tavă! Cu sau fără diplomă de bucătar! Este vorba de ștafeta pe care o dăm mai departe, de poveștile pe care le creăm în jurul preparatelor de zi cu zi, de ceea ce sădim în sufletele copiilor noștri. Amintiri. Și dragoste de viață. Căci fără iubire, nicio rețetă, oricât ar fi de delicioasă, nu are niciun gust!

Arhiva personala

1 thought on “Mici secrete, mari efecte. În bucătărie”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.