Spring Super blog

Ingrediente pentru o bucătărie perfectă


Întârziasem. Dar oricât de devreme aș fi plecat de la birou, traficul bucureștean tot mi-ar fi dat planurile peste cap. Am verificat dintr-o mișcare dacă aveam baterii de schimb pentru reportofon, daca microfonul era la locul lui și dacă din neatenție, nu îmi uitasem telefonul pe masă. Nu de alta, dar în el îmi notasem întrebările. “Chiar dacă l-am uitat, nu e nicio tragedie”, am gândit în sinea mea. Erau atâtea lucruri despre care voiam să o întreb…

Așteptam interviul ăsta de câteva luni bune. Aproape de când am semnat actele pentru casa care urma să se construiască în câteva luni și pe care o visam dintotdeauna. Casa visurilor noastre! Urma să ne mutăm în curând din “cutia de chibrituri” așa cum poreclisem apartamentul în care locuiam.

La început, nici nu știam cine este Lisa Dawson. Mi-am notat mașinal numele în agendă, am notat și data evenimentului organizat de Franke și mi-am văzut mai departe de ce anume aveam de facut în ziua respectivă. Oricum, mai erau vreo 5 luni până când avea să vină în România, deci, m-am gândit că nu era nicio grabă în privința documentării. O voi face la timpul potrivit.

Credit foto: Franke facebook page

Apoi a mai trecut o lună și povestea casei noastre a început să prindă contur. Nu doar în mintea mea, așa cum era până atunci, ci și pe hârtie, în schițe și planuri. Și dacă toată această matematică i-am lăsat-o lui Cătălin, în calitate de cap al familiei, eu m-am lăsat purtată de propria-mi imaginație și am început să caut inspirație pentru amenajările interioare. Să caut reviste de design, idei pe Pinterest și Instagram, tot felul de materiale în domeniu.

Doar că singurul loc din casă pe care îl “vedeam” era bucătăria! Pentru că bucătăria este sufletul casei, este locul unde se torc poveștile delicioase ale copilăriei, este locul unde toți se adună în jurul mesei pentru a se bucura de gustul timpului petrecut împreună.

 Așa am dat întâmplător peste Lisa Dawson pe Instagram și am început să o urmăresc, pasionată fiind de interioarele ei cu aromă de poveste. Iar acum, nici nu îmi venea să cred că o voi întâlni în carne și oase, și dincolo de de interviul pe care urma să i-l iau pentru revista la care lucrez, voi primi cele mai prețioase sfaturi în materie de design direct de la sursă. Dar oare, ce-ar fi dacă mi-as rezuma interviul doar la designul bucătăriilor?

Simplitatea, conceptul cheie al viitorului

Am ajuns cu greu la hotelul unde era cazată. Mă aștepta în lobby, afundată într-un fotoliu de piele vrede, cu o imensă cană de ceai aburind în mână. După schimbul de amabilități, nici nu am știut când am început să povestim despre pasiunea ei (și-a mea) pentru design. Așa că mi-am luat inima în dinți și-am început:

Eu: Lisa, te urmăresc de ceva vreme și am observat că și pentru tine, elementul central al casei este bucătăria. De ce este atât de important acest spațiu și care ar fi elementele definitorii ale unei bucătării moderne?

Lisa: Da, așa este. În casa în care am crescut, bucătăria era locul unde ne adunam cu toții la sfârșitul unei zile obositoare. Noi, copiii, veneam de la școală, tata de la serviciu, iar mama ne aștepta întotdeauna cu ceva bun proaspăt pregătit. Așadar, ne strângeam în jurul mesei și acolo sporovăiam despre evenimentele zilei. Așa am înțeles, că bucătăria este locul în care se adună toată familia, nu doar pentru prepararea hranei, ci și pentru a socializa mai mult unii cu alții. Pentru a fi împreună și pentru a se bucura de asta”.

Credit foto: Franke facebook page

Ultimele cuvinte ale Lisei m-au pus pe gânduri. Îmi aduc și eu aminte de astfel de momente. Atunci când ne-adunam cu toții în bucătăria bunică-mii și savuram un cozonac cald, proaspăt scos din cuptor. Doar că îmi era greu să îmi imaginez scena într-o bucătărie minimalistă. Poate că pe-acolo nu cadrează cozonacul. Așa că am întrebat-o pe Lisa:

Eu: Se mai întâmplă acest lucru în bucătăriile moderne?

Lisa: Dacă o bucătărie este amenajată în inox și sticlă, are o chiuvetă care se curăță singură și un cuptor Franke care îți oferă recomandări pentru gătit, nu înseamnă că nu este locul în care familia se reunește pentru a țese poveștile zilei. De foarte multă vreme, am înțeles că bucătăria nu este doar locul de preparare a hranei, este mult mai mult de atât. Chiar și pentru o familie pentru care nu contează chiar atât de mult gătitul!”

Nu mai auzisem de așa ceva. Cum, chiuvetă care se curăță singură? Singură? Singură?

Eu: Există chiuvete care se curăță singure? Și cuptoare care îți oferă recomandări pentru gătit? Recunosc că nu am mai auzit asta… și te urmăresc de ceva vreme…

Lisa, zâmbindu-mi aproape matern: Da, acestea există în realitate chiar dacă la prima vedere par niște fantezii. Doar că nu sunt doar niste simple produse revoluționare, ci reprezintă sisteme integrate ce sunt gândite astfel încât să ofere un echilibru perfect între funcționalitate, stil și confort, făra a uita utilitatea. Însă lucrul cel mai important este că toate sunt proiectate astfel încât să vină în sprijinul celui care le utilizează.

Dacă luăm, de exemplu, cele mai importante sisteme de la Franke: Frames, Mythos, Maris și Cristal. Poate denumirile lor nu îți spun mare lucru, însă fiecare dintre ele îmbină într-un mod armonios, elementele cheie ale fiecărei bucătării: chiuvetă și robinet, cuptor, plită și hotă, indiferent de stilul pe care îl alegi pentru bucătăria ta. Poate optezi pentru unul tradițional, pentru stilul vintage sau poate ești adeptul minimalismului. Fiecare sistem este gândit astfel încât să îți ofere maximum de utilitate prin tehnologiile de ultimă generație oferite. Ca de exemplu, Dynamic Cooking Technology – o rafinată tehnologie de gătit ce îți oferă posibilitatea să prepari până la patru feluri de mâncare diferite – de la peşte la dulciuri – fără a le afecta aroma, lucru posibil datorită combinaţiei logice de plită cu inducţie şi plită cu gaz. Deci, poți scurta considerabil timpul în care pregătești cina, fără să umpli toată casa de mirosuri amestecate”.

Dar iarăși nu mi-am putut stăpâni mirarea, gândindu-mă la obișnuința românilor de a găti…. mult și bine! Și bineînțeles, la mirosurile (mai mult sau mai puțin îmbietoare) degajate!

Credit foto: Franke facebook page

Eu: Pai cum poți face asta, mai ales, în condițiile în care tot mai mulți oameni au renunțat la ideea bucătăriei închise și optează pentru open-space?

Lisa: Da, așa este și acest lucru se datorează tot mai mult faptului pe care îl spuneam ceva mai devreme: bucătăria este inima casei și tot mai mulți oameni simt asta. Probabil că bucătăria viitorului va fi una deschisă, spațioasă, judicios organizată astfel încât fiecare element să se regăsească la îndemâna utilizatorului. Și de ce nu? Are și o insulă în jurul căreia se pot strânge toți cei dragi! Este o tendință globală ce iese în evidență atât din cercetările actuale în materie de design, cât și din sondajul pe care l-am realizat online pentru a înțelege preferințele oamenilor atunci când vine vorba de bucătărie. Insula este un element multifuncțional care poate fi utilizat atât pentru gătit, cât și ca blat de lucru. Problema aici este că pentru gătit ai întotdeauna nevoie de o hotă, care de multe ori nu poate fi amplasată în mijlocul camerei.”

Tehnologie pentru o lume mai bună

Și în timp ce Lisa vorbea cu atâta însuflețire, nu m-am putut abține să nu mă gândesc la aroma de sarmale împrăștiată în toată casa în prag de Crăciun. Așa că am întrebat-o:

Eu: Dacă revenim la gătit… dacă avem o bucătărie open-space, cum se împacă gătitul celor patru feluri de mâncare concomitent cu… mirosul ce se insinuează până în cel mai îndepărtat colț al casei?

Așa că Lisa mi-a răspuns după ce a mai luat zâmbind o gură de ceai.

Lisa: Tocmai că specialiștii și-au pus și ei aceeași întrebare ca tine. Cred că nimănui nu-i place să îi miroasă hainele a cartofi prăjiți, deși cred că majoritatea se dă în vânt după ei. Așa că s-au gândit că soluția ar fi tot un sistem inteligent care să aibă grijă de acest aspect. De exemplu, sistemul Mythos ce are incorporată o hotă Franke, asigură o încăpere fără mirosuri în orice moment, datorită circulației aerului timp de 24 de ore pe zi, se dezactivează automat și este extrem de silențioasă. Deci, poți găti liniștită, nu doar cartofi prăjiți, ci și un pește alături! Evident, dacă ești englez… dacă ești român, nu știu… ce mâncăruri preferate aveți?

Eu: Trebuie să încerci sarmalele! Eventual, să fii de față și când se pregătesc și ai să vezi cum este și cu mirosul degajat! Adevărul este că nu eram foarte convinsă dacă să închidem sau nu bucătăria, m-am trezit exclamând în mijlocul interviului. Dar mi-am dorit dintotdeauna o insulă în mijlocul bucătăriei. Însă, o astfel de insulă presupune o atenție sporită acordată detaliilor. Ce anume ar trebui să avem în vedere atunci când alegem o astfel de variantă de design?

Lisa: Ai dreptate, totul se schimbă atunci când vine vorba de o insulă, tocmai pentru că există și alte elemente care trebuie să se adapteze spațiului existent. Într-o bucătărie open-space, insula devine… punctul central al livingului! Pentru simplul fapt, că este elementul central al unui spațiu cu dublă funcționalitate. Cu alte cuvinte, ea va concentra întreaga privire a celui care intră în cameră și implicit necesită o atenție sporită asupra detaliilor. Aparatele de bucătărie, departe de a fi doar utile, se încadrează într-o astfel de insulă în cadrul sistemelor integrate. Și aici mă refer la chiuvete de bucătărie încorporate în același material cu al blatului pentru un aspect neted și armonios. La bateriile alese în același ton cu chiuveta sau la plitele cu inducție care maximizează utilizarea spațiului și aproape dispar pe blat.

Credit foto: Franke facebook page

Și nu în ultimul rând, este foarte importantă alegerea cuptorului, mai ales dacă vorbim despre noile tehnologii. Pentru că îți spuneam mai devreme despre cuptoare care îți pot face recomandări pentru gătit. Pare fantasmagoric? Ei, bine, astăzi, în 2020 nu mai este. Poți comunica cu propriul tău cuptor! Poate că nu gătește singur, încă!, dar cu siguranță își adaptează setările în funcție de rețeta preparată.

Eu: Iarăși ai reușit să mă uimești. Cum funcționează o astfel de tehnologie?

Lisa: Specialiștii de la Franke au dezvoltat o aplicație care permite comunicarea între cuptor și propriul smartphone! Nu ai inspirație atunci când vine vorba să gătești ceva? Nimic mai simplu: intri pe aplicație și selectezi meniurile favorite dintr-o listă foarte variată de rețete având posibilitatea să selectezi și numărul de persoane pentru care vrei să pregătești masa. Aplicația îți oferă pe deasupra și o listă de cumpărături, astfel încât să ai tot ce îți trebuie la îndemână atunci când te-ai apucat să gătești. După alegerea meniului, aplicația trimite un semnal care programează automat cuptorul, pentru a ști astfel să își adapteze automat procesul de gătit, fără ca tu să mai ai grijă că se arde plăcinta! Astfel, toate sistemele sunt gândite ca să îți scurteze timpul petrecut pentru prepararea mesei, astfel încât să te poți bucura că petreci mai mult timp alături de cei dragi, în loc să pierzi vremea amestecând continuu în mâncare!

 Deci, există o mulțime de soluții dacă optezi pentru o insulă de bucătărie!

Credit foto: Franke facebook page

Eu: Da, așa mi-ar plăcea și mie… o insulă în mijlocul bucătăriei. Dar ce facem cu stilul? Clasic, vintage, minimalist? Simplu sau colorat? Care sunt tendințele atunci când vorbim de bucătărie?

Lisa: Depinde de gusturile și de îndrăzneala fiecăruia. Însă când vine vorba de culoare, am remarcat faptul că, albul este „alegerea sigură”, clasică pentru bucătărie. Fără culoare prin excelență, albul îmbracă cel mai bine conceptele de curățenie, puritate, simplitate. Majoritatea clienților mei o alege pentru că o consideră drept cea mai „modernă” opțiune. Eu aș zice că, de fapt, fug de culoare!” râde cu poftă Lisa Dawson.

Dar continuă, jucându-se cu o șuviță rebelă: “De fapt, albul total este o alegere de stil foarte puternică. Albul total poate fi la fel de obositor ca orice culoare tare. Te poți sătura, la fel de bine, și de el. Dincolo de acest lucru, cred totuși că designul bucătăriei trebuie să dureze în timp și din acest motiv ar trebui ca gustul fiecăruia să primeze, evident, ținând cont și de aspectele practice și funcționale ale spațiului. Tendințele contează mai puțin și te s-ar putea ca, în timp, să nu te mai satisfacă. Așadar, nu o să spun că “trendul pentru 2020 în materie de culori este”, ci mai degrabă pot să vă arăt cum să integrați culoarea în orice bucătărie, fără teama că bucătăria va deveni extravagantă.”

Curcubeu pe cerul gurii sau… doar în bucătărie?

Eu:  În ultimul timp, tot mai mulți optează pentru culori tari când vine vorba de bucătărie, accente de culoare în contrast cu mobila minimalistă. La asta te referi? Cum de nu devine obositoare o astfel de combinație?

Lisa: Nu doar la asta. Există totuși câteva culori, care nu vor ieși niciodată din stil și din acest motiv, vi le recomand. Mai ales, dacă vrei să adaugi o pată de culoare în bucătărie, chiar și într-una complet albă. Mă gândesc, de exemplu, la culorile primare și secundare îndrăznețe, precum albastru, galben, roșu și portocaliu. Poți opta pentru un colț de perete colorat sau eventual pentru un singur element al bucătăriei într-o culoare îndrăzneață. Poate fi un electrocasnic. Sau chiar insula despre care vorbeam mai devreme. Mai ales dacă reușești să o asortezi cu alte elemente ale bucătăriei, un singur dulap din tot ansamblul sau câteva plăci de faianță. Dacă tot ți se pare prea mult și parcă nu îți vine să renunți la alb, poți opta pentru accesorii sau elemente colorate care pot fi înlocuite cu ușurință: o lampă, un taburet, un raft sau tot ce ține de textile. Poți face mai multe probe și vezi ce anume îți place mai mult!

Și dacă totuși vrei să riști și îți dorești ceva extravagant, poți încerca un mozaic sau o pardoseală pictată! Pardoselile pictate sunt una dintre cele 25 de tendințe de top Pinterest pentru decorațiuni interioare în 2020!

Eu: Le poți asorta și stilului vintage? Sau merg doar la cel minimalist?

Lisa: Într-adevăr, minimalismul le scoate mai mult în evidență, însă, cu un pic de grijă, le poți încadra în orice tip de design. O notă de extravaganță nu face altceva decât să accenteze ideea de la care ai plecat. Însă trebuie să ai grijă să nu fie prea mult și rezultatul final să depășească limita eclecticului. Moderația este cuvântul cheie în orice amenjare interioară.

Eu: Lisa, în final, ce sfaturi le dai celor care vor o schimbare în bucătăria lor sau sunt pe punctul, ca mine, de a-și amenaja o bucătărie nouă?

Lisa: În primul rând să fie atenți la spațiul pe care îl au la dispoziție și să își gândească designul în funcție de el. Apoi să aleagă culorile în funcție de preferințe și de stilul dorit privind amenajarea bucătăriei. Stilul rustic, de exemplu, înseamnă foarte mult lemn, culori calde și nuanțe de pământ. Cel minimalist, merge foarte bine cu negru și inox sau sticlă. Pot opta pentru o geometrie îndrăzneță în materie de mobilier, însă fără a uita că în bucătărie ar trebui să primeze funcționalitatea. Și nu în ultimul rând, să aleagă tehnologia de ultimă generație, menită să le facă viața mai ușoară și să le ofere mai mult timp alături de cei dragi.

Credit foto: Franke facebook page

Idei pentru un nou început

Am plecat aproape zburând de la interviul cu Lisa. Nu mai aveam niciun dubiu. Imaginea mea despre cum avea să fie bucătăria căsuței noastre era mai clară ca niciodată. Pe lângă accentele de culoare, tehnologia de ultimă oră menită să-mi facă viața mai ușoară, inovațiile și ideile neprețuite pe care mi le dăduse Lisa, rețetele minunate pe care le poate procesa automat cuptorul, am înțeles un lucru esențial: cine mănâncă împreună, rămâne împreună!

Iar noi ne vom strânge cu toții, în jurul unui cheesecake – specialitatea mea – sau al unui gulaș, specialitatea delicioasă a soțului meu, pentru a povesti sau a râde de isprăvile lui Anais de la grădiniță. Nu doar acum, ci mulți ani de-acum încolo, în bucătăria noastră open-space cu insulă pe mijloc și pardoseală pictată. Și poate că micuța mea, peste ani și ani de zile, își va aduce aminte, ca mine sau ca Lisa, de cinele în familie, de cozonac, de zâmbete și de părinți.

Chiar dacă vremurile se schimbă, bucătăriile devin tot mai moderne și mai accesorizate, stilul tot mai sofisticat, ceea ce ar trebui să rămână sunt amintirile create în ele.

Articol înscris în cadrul Spring Super Blog 2020.

Disclaimer: Chiar dacă Lisa Dawson este într-adevăr un profesionist în domeniul designului interior, nu am avut privilegiul de a o cunoaște. Interviul este în totalitate ficțional.

1 thought on “Ingrediente pentru o bucătărie perfectă”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.