Let's talk about...

Învață să spui povești… memorabile


Capra crapă piatra

Piatra crapă-n patru

Crăpa-i-ar capul caprei în patru

Cum a crăpat piatra în patru!

Nu-i așa că vi s-a încurcat puțin limba, inclusiv în gând, în timp ce ați citit aceste rânduri? Și v-oți fi întrebat oare ce am pățit de am început cu exercițiile de dicție? Recunosc că mie îmi plac foarte mult! Și de ce nu, poate că este modul ideal de a te pregăti înainte de a spune o poveste. Doar n-oi vrea să începi să te bâlbâi exact când ai ajuns la punctul culminant.

Nu toate poveștile încep cu “A fost odată…”. Unele încep cu emoții puternice care te fac să nu mai fi capabil să scoți un singur cuvânt în timp ce toți ochii sunt ațintiți asupra ta. Încep cu deja celebrul “Ăăăăăă…” sau cu “Deci…”. Am trecut și eu prin asta și îmi aduc aminte cum îmi auzeam bătăile inimii în urechi în timp ce pășeam pentru prima dată pe o scenă, cu grijă maximă să nu mă împiedic! Sau la începuturile emisiunilor în direct când se aprindea brusc becul roșu și eu trebuia sa să încep să vorbesc.

Însă poveștile pot începe și cu siguranța de sine care se capătă, ca orice alt lucru, prin… exercițiu. Știu, nu v-am făcut să descoperiți America, dar cu siguranță, ceea ce poate nu știați este că am trecut prin fix aceleași lucruri până să îmi câștig confortul de a vorbi în public. Țin minte repetițiile în oglindă, dar și exercițiile de dicție care să mă facă să vorbesc cursiv, să accentuez toate sunetele fără a vorbi ca și cum am prune în gură. Deși, câteodată, invariabil, mai scăpam și câte un porumbel…

 Însă cu siguranță, prin exercițiu veți putea câștiga încredere în forțele proprii atunci când trebuie să spuneți o poveste, indiferent dacă este una inventata copilului înainte de culcare, sau șefului pentru a-l convinge să vă promoveze. Sau unei mulțimi de ochi care așteaptă ceva de la voi… Ah, și am uitat! Cu un pic de voință!

Iar pentru asta, Razvan Ropotan si atelierul de public speaking pe care îl susține reprezintă oportunitatea ideală de a învăța cum să spui povești memorabile. Pentru tine și pentru alții. Tocmai pentru că “Vorbește de bine” este mai mult decât un atelier. Este o experiență.

Poate nu știai, dar Răzvan Ropotan este trainer de public speaking și comunicare, realizează ateliere de vorbit în public din anul 2011 și este prezent, de atunci, în numeroase programe de dezvoltare personală pentru adulți, printre care se numără Vorbitorium pentru Incubator 107 și Roaba de Cultură; Public Speaking pentru compania Orange și Say it loud! pentru British Council.

Cu ce vei pleca acasă?

– cu un proiect personal gata de prezentat lumii (un speech, un pitch, un film de prezentare etc.);

– un feed-back profesionist;

– vei dobândi unelte personale ce te pot ajuta să depășești teama de a vorbi în public;

– un certificat de participare;

– acces în grupul online de networking și follow-up;

Și nu în ultimul rând cu încrederea că poți comunica orice oricui, fără teama că nu îți vei găsi cuvintele. Da, s-ar putea să îți tremure mâinile în continuare, însă, va fi cu siguranță, imperceptibil. Pentru că emoțiile fac parte din viața noastră și fără ele nu am putea trăi. Și poate că vei reuși să reproduci întocmai exercițiul de dicție de mai jos. Recunosc, și mie mi-a dat de furcă!

Dacă tot nu te-am convins, află că până mâine poți câștiga o invitație gratuită! Ce mai aștepți? Eu abia aștept să îți aud povestea… promit să fiu pe recepție!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.