Intalniri esentiale, Podcast, Vorbe cu personalitate

Pascal Bruckner invitat la “Vorbe cu personalitate”.Verbul a iubi nu are decât un singur sens: sa ţii necondiţionat la o fiinţă. Să fii gata de sacrificiul suprem pentru ea. Să sari în gol dacă ţi-o cere.  Să te arunci în valurile unui torent , dacă se îneacă. Să-i dai un rinichi, inima, plămânii, dacă are nevoie de un transplant. Să-i dai toată averea ta. Toată. Să mori pentru ea. Să omori, dacă ţi-o ordonă. Asta e dragostea. Şi nimic altceva”

pascal bruckner

Autorul romanelor „Noua dezordine amoroasă”, „Iubirea faţă de aproapele”, „Hoţii de frumuseţe”, sau „Copilul divin”, Pascal Bruckner a acceptat invitaţia de a-mi oferi un scurt interviu cu prilejul participării sale la premiera mondială a primei sale piese de teatru “Crăciunul preşedintelui” în regia lui Chris Simion- Mercurian, eveniment care a avut loc recent la Râmnicu-Vâlcea. Piesa montată după textul său “Crăciun la palat” a fost scrisă special în 2016  pentru a susţine iniţiativa acesteia de a construi un teatru independent, fapt care nu s-a mai petrecut în Bucureşti din 1946. Adică de 73 de ani. Griviţa 53.

Trebuie să recunosc că Pascal Bruckner este un scriitor pe care l-am citit de-a lungul timpului, am încercat să îi descifrez sensurile şi m-am străduit să nu mă limitez doar la aparenţa rece a textului, ci să trec dincolo de cuvinte. Să înţeleg resorturile creatoare ale unuia dintre cei mai dăruiţi scriitori contemporani.

Astfel, am avut ocazia să povestim despre copilăria sa şi relaţia controversată cu propriul tată, despre felul în care acest lucru s-a reflectat asupra cărţilor sale, despre iubire aflată în antinomie cu dorinţa, despre dragostea perfectă şi cum reuşim să ne salvăm prin ea.

Vă invit aşadar să ascultaţi interviul realizat în cadrul emisiunii “Vorbe cu personalitate”, astăzi începând cu ora 17.00 la Radio Seven, pe 103.4 FM şi online pe http://www.radio-seven.ro. Şi de ce nu, să îi citiţi cărţile, dacă aţi rămas restanţi la capitolul acesta: “Hoţii de frumuseţe”, “Copilul divin”, “Iubirea faţă de aproapele”, “Noua dezordine amoroasă” sau cea mai recentă, apărută la Editura Trei: “Cu ce vă servesc?” Poate veţi reuşi să reconstituiţi imaginea lumii văzută prin ochii lui.

Foto credit: sotul meu, Catalin Ciugulan.

4 thoughts on “Pascal Bruckner invitat la “Vorbe cu personalitate”.”

  1. Și eu m-am blocat în același punct, la “Să omori, dacă ţi-o ordonă”. 🙂 Irninis, eu n-am citit nimic de domnul Bruckner. Cu care din cărțile dumnealui mi-ai recomanda să încep?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.