pascal bruckner
“ Verbul a iubi nu are decât un singur sens: sa ţii necondiţionat la o fiinţă. Să fii gata de sacrificiul suprem pentru ea. Să sari în gol dacă ţi-o cere. Să te arunci în valurile unui torent , dacă se îneacă. Să-i dai un rinichi, inima, plămânii, dacă are nevoie de un transplant. Să-i dai toată averea ta. Toată. Să mori pentru ea. Să omori, dacă ţi-o ordonă. Asta e dragostea. Şi nimic altceva”
Autorul romanelor „Noua dezordine amoroasă”, „Iubirea faţă de aproapele”, „Hoţii de frumuseţe”, sau „Copilul divin”, Pascal Bruckner a acceptat invitaţia de a-mi oferi un scurt interviu cu prilejul participării sale la premiera mondială a primei sale piese de teatru “Crăciunul preşedintelui” în regia lui Chris Simion- Mercurian, eveniment care a avut loc recent la Râmnicu-Vâlcea. Piesa montată după textul său “Crăciun la palat” a fost scrisă special în 2016 pentru a susţine iniţiativa acesteia de a construi un teatru independent, fapt care nu s-a mai petrecut în Bucureşti din 1946. Adică de 73 de ani. Griviţa 53.
Trebuie să recunosc că Pascal Bruckner este un scriitor pe care l-am citit de-a lungul timpului, am încercat să îi descifrez sensurile şi m-am străduit să nu mă limitez doar la aparenţa rece a textului, ci să trec dincolo de cuvinte. Să înţeleg resorturile creatoare ale unuia dintre cei mai dăruiţi scriitori contemporani.
Astfel, am avut ocazia să povestim despre copilăria sa şi relaţia controversată cu propriul tată, despre felul în care acest lucru s-a reflectat asupra cărţilor sale, despre iubire aflată în antinomie cu dorinţa, despre dragostea perfectă şi cum reuşim să ne salvăm prin ea.
Vă invit aşadar să ascultaţi interviul realizat în cadrul emisiunii “Vorbe cu personalitate”, astăzi începând cu ora 17.00 la Radio Seven, pe 103.4 FM şi online pe http://www.radio-seven.ro. Şi de ce nu, să îi citiţi cărţile, dacă aţi rămas restanţi la capitolul acesta: “Hoţii de frumuseţe”, “Copilul divin”, “Iubirea faţă de aproapele”, “Noua dezordine amoroasă” sau cea mai recentă, apărută la Editura Trei: “Cu ce vă servesc?” Poate veţi reuşi să reconstituiţi imaginea lumii văzută prin ochii lui.
Foto credit: sotul meu, Catalin Ciugulan.
Exceptînd “să sari în gol” și “să omori pentru”…
Intr-o lume reala, cu siguranta. Intr-una livresca, orice este posibil. Romeo si Julieta, de exemplu.
Uitasem să pun un zîmbet, mi-am dat seama după 🙂
Și eu m-am blocat în același punct, la “Să omori, dacă ţi-o ordonă”. 🙂 Irninis, eu n-am citit nimic de domnul Bruckner. Cu care din cărțile dumnealui mi-ai recomanda să încep?