Imaginarium, Spring Super blog

Argumente pentru o vacanţă perfectă


Mi s-a părut că aud voci. Nu ştiam însă dacă erau reale sau aievea. M-am întors de pe o parte pe alta, lăsând căldura soarelui să îmi invadeze trupul, chiar dacă era filtrată prin perdeaua deasă. Şi parcă totuşi cineva îmi soptea la ureche.

-Egipt! Alege Egiptul!

“Ce să fac?” am gândit eu. Nici măcar nu mi-a venit să deschid ochii.

– Este una dintre destinaţiile pe care ar trebui să le vezi măcar o dată în viaţă! Şi crede-mă, ai atâtea de văzut!

 -Ba nu! Alege Grecia! Vei putea vizita oricare dintre cele 227 de insule locuite, dar Creta, Lefkada, Corfu şi Santorini sunt cele mai frumoase! Şi despre asta îţi vorbeşte cineva care locuieşte pe Muntele Olimp!

Hai că asta-i culmea! Cine îndrăzneşte să îmi tulbure siesta când eu tot ce îmi doresc este să mă odihnesc? Am ridicat leneş o geană şi nu mi-a venit să îmi cred ochilor: în faţa mea stătea însuşi Tutankhamon! L-am recunoscut după acel acoperământ al capului specific faraonilor, doar că era un faraon… în miniatură! Stătea pe umărul meu drept, pe jumătate întors către urechea mea, cu picioarele atârnându-i pe braţ. Dar cine îmi şoptea în urechea stângă? Un omuleţ robust înfăşurat într-o mantie argintie, cu capul încununat cu ramuri de măslin, stătea în picioare agitând de zor un sceptru pe care se afla un vultur de aur. Zeus? Să fie oare măritul conducător al zeilor şi al universului? Şi oare ce caută ei amândoi la mine pe umeri?!?

 -Nu vrei să vezi cu ochii tăi locul unde şi-au găsit odihna veşnică strămoşii mei? Şi mai ales Sfinxul din Giza construit de stră-stră-stră-stră-străbunicul meu Kefren? Şi piramidele… trebuie să fi auzit de ele! Poţi începe cu Piramida lui Keops, singura minune a lumii antice care a supravieţuit până în prezent! Apoi, celelalte două, una a aceluiaşi Kefren (da, tot cel cu Sfinxul!) şi cealaltă a lui Menkaura. Eventual poţi vedea şi piramidele reginelor care sunt tot acolo!  îmi tot şoptea de zor micul faraon. Dar Zeus i-a luat-o înainte:

 -Ce tot vorbeşti de piramide? Civilizaţia greacă nici nu se compară cu cea egipteană! Civilizaţia minoică a apărut în Creta încă din mileniul III î.Chr şi a fost una dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere politic, economic, social şi cultural! Trebuie să vezi Cnossos, capitala regelui Minos. Poate ai auzit de el, e fiul meu şi al Europei, cel care a poruncit construirea Labirintului tocmai pentru a ţine captiv Minotaurul. Şi tot în Creta, vii la mine acasă! Până la urmă aici se spune că m-aş fi născut! completă cu mândrie, Zeus.  

 -Nu, dragă! Mai bine vii într-o croazieră pe Nil până la Luxor tocmai ca să vezi Valea Regilor şi eventual să îmi faci şi mie o vizită! Chiar mi-ar plăcea să ne vedem acolo. Şi trebuie neapărat să vezi Templul din Luxor şi tot ceea ce este închinat zeului Amon-Ra din Templul Karnak. Cred că nici nu ştii că numele meu, Tutankhamon, înseamnă „imagine vie a lui Amon”!

Adevărul este că nu ştiam. Şi nu ştiam aproape nimic despre cele două civilizaţii decât ce învăţasem la şcoală şi ce informaţii mai descoperisem frunzărind o broşură turistică: Destinaţiile de vacanţă vara 2019. Rămăsesem mută de uimire pentru că nu pricepeam deloc ce caută cele două personaje pe umerii mei.

 -Şi dacă timpul îţi permite, trebuie să vezi neapărat Templul Goornah, Templul Deir-el-Bahri, Templul Ramesseum şi Templul Medinet Habu, toate aflate în Luxor. Poţi îmbina utilul cu plăcutul. Pe lângă faptul că mă vizitezi, poţi face şi o baie în Marea Roşie, dacă alegi Hurghada sau Sharm el Sheikh, două dintre cele mai frumoase staţiuni din Egipt! Plus că există o mulţime de hoteluri de 4 sau 5 stele unde au tot ce pofteşti. Totuşi, nu ar trebui să ratezi o vizită pe Muntele Sinai, acolo unde Moise a primit Decalogul. Şi pun pariu că nu ştii că şi Egiptul are mica lui Veneţie. Se numeşte El Gouna şi  poţi face o mulţime de lucruri acolo: poţi practica sporturi acvatice, scufundări, echitaţie. Există inclusiv un teren de karting şi chiar unul de golf!

–  În loc să joci golf, mai bine ai învăţa să joci ca Zorba grecul, continuă cu însufleţire Zeus. Sau du-te să înoţi în Laguna Balos. Sau la Elafonissi. Unde oare ai mai văzut tu plaje cu nisip roz? Şi nu, nu a avut nimeni timp să-l vopseasă! Pur şi simplu, este un colţ de paradis acolo. Plus că ai o mulţime de hoteluri ce oferă tot ce îţi doreşti: piscine, spa-uri, săli de fitness. Doar ospitalitatea grecească e renumită în lumea întreagă! Ca să nu mai punem la socoteală mâncarea… îmi plouă-n gură! Şi eu care beau doar ambrozie! Poate mănânc un souvlaki când plec de la tine. Doar Creta este recunoscută drept insula cu cea mai sănătoasă mâncare din lume! Şi nimic nu se compară cu mâncarea de la mama de-acasă. Tu poţi încerca imam din vinete, tzatziki  sau saganaki din fructe de mare! Că ştiu că nu prea îţi place carnea…

– Imi place tzatziki! m-am trezit eu strigând prin casă şi sărind din pat. M-am uitat în jurul meu: nici urmă de faraon vorbitor sau de zeu coborât din Olimp. Doar broşura se odihnea leneş pe o margine a patului desfăcută la ofertele pentru un sejur 2019  în Creta sau Egipt. Chiar dacă bătălia personajelor fusese doar o plăsmuire, trebuia să aleg totuşi unde plecăm în vacanță cu Christian Tour. Să fie Grecia, iubirea mea dintotdeauna, sau Egiptul, fascinaţia mea din copilărie? Să fie faraonii sau povestea miraculoasă a lui Zeus? Oricum ştiam că agenţia aleasă creează de 22 de ani câte un drum spre fiecare vis şi peste un milion şi jumătate de români şi-au văzut astfel visul cu ochii. Şi totuşi… Creta sau Egipt? Creta? Egipt? De data asta, să dăm cu banul. Şi a ieşit: Egipt! Puteam acum să adorm înapoi linişită.  În curând visul meu urma să prindă contur. Doar ştiam că Tutankhamon mă aştepta la întâlnire!

Articol scris în cadrul Spring Super Blog 2019

2 thoughts on “Argumente pentru o vacanţă perfectă”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.