Despre..., My beliefs

Despre Valentine’s Day


        Mã pregãtesc sufleteşte pentru ziua de mâine. O zi invadatã de inimioare cântãtoare mai ceva decât viscolul din ultimele zile. Pentru cã da, ştim bine cu toţii, mâine este vestitul Valentine’s Day. O zi când toate magazinele sunt pline de „articole pentru îndrãgostiţi” şi, din pãcate, toţi se înghesuie sã le cumpere. Bine, bine… nu chiar toţi… dar majoritatea… Le ştiţi prea bine… sunt chestiile alea roşii, chinezeşti, kitschoase, care mârâie un „I love you” zgârietor de timpane de fiecare datã când le atingi. Chiar şi când te împiedici de ele.

          O zi când „love is în the air” chiar dacã sunt -10 grade Celsius şi pânã şi florile se ofilesc instantaneu la schimbarea de temperaturã. O zi când toţi blãnoşii de pluş, indiferent de specie, cu nelipsita inimioarã în braţe, sunt rechiziţionaţi din magazine şi daţi cu parfum, apoi oferiţi pe post de dovadã. Ce conteazã cã celãlalt  face deja colecţie? O zi când toate diminutivele o iau razna şi toate „pisi”, „iubi”, „miţi”, toţi „iepuraşii” şi toţi „puiuţii” par sã fie convocaţi la raport tocmai ca sã fredoneze în cor acelaşi piţigãiat „Ai lãv iuuuuuuuu”.

         Sã nu mã înţelegeţi greşit… n-am nimic cu sãrbãtoarea în sine. Doar cã mi se pare nepotrivit s-o serbãm noi, românii. Dar având în vedere cã în ultimii ani, Halloweenul sau curcanul de 4 iulie a devenit ceva obişnuit pe plaiuri mioritice, oare de ce mã mai mir degeaba? Cred cã am lua şi Yom Kipurul dacã ar fi la modã. Sau, dacã am şti ce înseamnã.

         Nu ştiu de ce oamenii au impresia cã au nevoie de o zi anume  ca sã-şi declare dragostea. Sau sã-şi facã daruri. Mai bine zis, de ce au oamenii nevoie de pretexte. Pretexte pentru a iubi şi a fi iubiţi. Chiar atât de demonetizatã a ajuns dragostea încât poate fi „cumpãratã” cu o inimioarã chinezeascã? Sau, dacã ne gândim la reversul medaliei, cu parfumuri scumpe sau bijuterii care poartã încrustaţiile preţioase ale unor iniţiale celebre?

         De când a ajuns dragostea sã se cuantifice în obiecte, mai scumpe sau mai ieftine, dupã caz? Nu, nu trebuie sã-mi rãspundeţi, ştiu: dintotdeauna. Însã chiar şi aşa, de ce trebuie s-o facem cu toţii, generalizat, într-o zi a cãrei semnificaţie devine tot mai mercantilã? De ce trebuie sã intrãm în sarabanda aceasta sentimentalo-plicticoasã a unui spectacol al iubirii de mucava? Pentru cã dincolo de aceastã scenografie pusã în scenã an de an cu minuţiozitate, ceea ce iese tot mai mult la ivealã este lipsa iubirii adevãrate. Strigãm pe la toate colţurile „Te iubesc”, oferim nimicuri care sfârşesc prãfuite prin sertare, dar în acelaşi timp tot mai multe cupluri se despart, violenţa domesticã devine o constantã a vieţii de familie, certurile ne guverneazã viaţa, tot mai mulţi au uitat noţiunea de „întreg”. În vremurile astea, nici nu-i condamn. Îţi mai arde de romantism când nu îţi mai vezi capul de griji şi nici nu ştii ce-o sã pui mâine pe masã?

         Bunicii mei au sãrbãtorit 50 de ani de cãsãtorie. 50 de ani, cu bune, cu rele, cu greutãţi şi suferinţã însã, ceea ce a fost cel mai important, pânã când moartea i-a despãrţit. Un jurãmânt respectat dincolo de propria lor viaţã. Pe vremea lor, nu se ştia de Valentine’s Day, şi totuşi s-au iubit şi se iubesc şi-acum, dincolo de moarte. Şi cazul lor nu este singular. Trebuie doar sã privim cu atenţie în jurul nostru, sã-i descoperim pe cei care ştiu sã-şi ascundã comoara. O comoarã, exemplu pentru noi  înşine.

        Pentru ca dragostea adevãratã existã. Nu se furişeazã pe la colţuri şi nici nu strigã în gura mare „Te iubesc”.  Este timidã şi romanticã. Este profundã şi sincerã. Este umilã şi darnicã. Este singularã. Şi totuşi este tainicã şi creşte în tãcere. Pentru cã profunzimile nu se mãsoarã în cuvinte. Ci în mângâieri. Nu se mãsoarã în cadouri. Ci în suferinţã. Nu se mãsoarã în bani, ci-n lacrimi. Şi-n timpul care le consfinţeşte pasiunea.

2 thoughts on “Despre Valentine’s Day”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.