Două bloguri
Irninis Miricioiu, producătoarea şi prezentatoarea programului Din arhiva TVR de la TVR 3, se ocupă de două bloguri: unul personal şi unul, destul de recent creat, al emisiunii. „Blogul meu, irninis.wordpress.com, intitulat Things unsaid, s-a născut, la început, din dorinţa de a-mi strânge laolaltă poeziile şi textele de critică literară, publicate de-a lungul timpului în cadrul diverselor reviste. Apoi, mi-am dat seama că sunt foarte multe fragmente de carte care îmi plac şi pe care le-aş strânge undeva. Şi au ajuns… tot pe blog. Şi uite aşa s-au născut două secţiuni: Litere şi… alfabete, care include creaţiile mele, şi Things to remember, fragmente literare care merită citite şi de alţii. Bineînţeles, nici televiziunea nu putea lipsi, ca subiect, de pe blogul meu, existând o secţiune intitulată Televiziune + şi –, în care încerc să promovez evenimentele sau emisiunile speciale la care particip. Strâns legat de acelaşi subiect, mai există şi De la lume adunate şi-napoi la lume date, secţiune care cuprinde materiale de presă despre mine, apărute de-a lungul timpului.
Şi pentru că trăiesc într-o lume în care nu toate lucrurile sunt aşa cum ar trebui să fie, în care prostia, incultura, lipsa bunului simţ şi a bunului gust sunt ridicate la nivel de virtuţi, încerc să le combat sau măcar să protestez împotriva lor, pe cât îmi este posibil, în cadrul secţiunilor My beliefs şi I support, ultima fiind destinată lucrurilor pe care mă străduiesc să le sprijin”, povesteşte Irninis. Cât despre blogul emisiunii Din arhiva TVR, el este un intrument util de informare pentru toţi telespectatorii, întrucât acolo se anunţă tema fiecărei emisiuni, câştigătorii concursurilor din cadrul programului, precum şi alte detalii legate de fiecare ediţie în parte.
Există bloguri despre orice
Pe lângă toate aceste secţiuni ale blogului, mai există şi câteva pagini despre Irninis şi despre activitatea sa. „Ele au fost, de-a lungul timpului, cele mai vizitate, apoi urmând o poezie de dragoste, Mi-e dor de tine, pe care am scris-o pe vremea când eram în liceu. În funcţie de cât de activă sunt, cât de interesant scriu sau ce subiecte abordez, am mai mulţi sau mai puţini vizitatori – între 50 până la 250 pe zi. Dar, din punctul meu de vedere, pentru a avea cât mai mulţi vizitatori, îţi trebuie o strategie de marketing, ca orice lucru care trebuie promovat. Eu încă mă mai străduiesc până când voi reuşi s-o pun la punct”, explică Irninis. După părerea sa, blogosfera este un domeniu extrem de dinamic şi într-o continuă expansiune. „Este interesant de remarcat că există bloguri despre orice… despre filosofie, literatură, automobilism, gastronomie sau pur şi simplu, despre viaţă în general. Şi despre „nimic” se poate scrie pe un blog, mai ales că el nu reprezintă altceva decât opinia personală a celui care scrie. Ceea ce domină este însă jurnalul personal, specie literară care parcă renaşte acum din propria-i cenuşă, nu pe hârtie, cum era de aşteptat, ci într-un spaţiu virtual. Cum va arăta peste 10 ani? Greu de spus… cred că unele bloguri vor muri, fie din lipsa determinării autorilor, fie din lipsă de vizitatori, altele se vor specializa, luand treptat locul printului având avantajul costurilor reduse. Pe de altă parte, acum când tot mai multe publicaţii dispar şi tot mai mulţi oameni apelează la internet pentru a se informa, cred că este benefica o profesionalizare a demersului în sensul apariţiei unor bloguri colective, bine informate, care să rivalizeze cu proiectele online dedicate. Singurele care, din punctul meu de vedere, vor rămâne ferite de schimbările majore sunt blogurile de nişă. Însă cuvântul final, îl are tot… cititorul”, spune Irninis.
In INFO TVR