A helping hand

Nu mai vrem paine si circ


Astazi, cautand o documentatie despre Gheorghe Dinica, am dat intamplator peste aceasta petitie, care mie, una, mi s-a parut un demers in care ar trebui sa ne inscriem cu totii. Toti cei care vrem ALTCEVA, toti care apreciem valoarea si implicit avem nevoie de ea.

Reproduc aici petitia asa cum am gasit-o pe site:

“Către: Televiziunile comerciale, posturile de radio și presa din Romania

Ultimii 3 ani au fost nefaști pentru pentru multe din valorile teatrului și filmului românesc. Au plecat astfel dintre noi nume ca Ilarion Ciobanu, Ștefan Iordache, Adrian Pintea, Florian Pittiș, Gheorghe Dinică.

Din păcate însa, acești mari artiști au ajuns să fie „promovați” doar postum pentru că ei nu mai prezintă interes decât dacă „fac rating” în telenovele cu țigani și fete de marinari sau în cazul regretabil în care trec în neființă generând infinite subiecte pentru știri și talk-show-uri târzii.

Haideți așadar să prețuim măcar în ultimul ceas adevăratele valori care mai sunt printre noi. Și mă adresez prin aceasta în primul rând mass-mediei, promotorii și formatorii de opinii (și nu numai). În loc să puneți diagnostice cât mai grave stării de sănătate a lui Gheorghe Dinică prevestind parcă un deznodământ dramatic care să arunce în aer ratingurile, mai bine ați fi difuzat „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Dincolo de nisipuri”. În loc să îl omorâți propagând exaltați zvonuri răutăcioase pe Twitter și mai multe agregatoare de știri, mai bine v-ați fi făcut loc în spațiul de emisie pentru „O noapte furtunoasă” sau „Așteptându-l pe Godot”. Copiii noștri ar putea în felul acesta să învețe să se hrănească și cu altceva decât cu pâine și circ.

Suntem intoxicați de promovarea esteticii urâtului prin nonvalori care frizează ridicolul – Nichite, Sexi Brăilence si Fernanzi de la Caransebeș. Și de multe ori ne lăsăm intoxicați cu bună știință: butonând telecomanda rămânem hipnotizați de scandaluri mondene și – fascinați de grotesc – motivăm pentru a ne împăca conștiința: incredibil ce a ajuns televiziunea!.

E trist faptul ca acum mai mult ca niciodată trecem printr-o paralizie culturală, printr-o degenerare a sistemului de valori la toate nivelurile, degenerare alimentată în primul rand de mijloacele de comunicare în masa (și asta NU mai puteţi pune în cârca comunismului). Emisiuni de genul “Profesioniștii” sau difuzarea unui film ca “Osânda” sau “The Godfather” nu ar trebui sa fie trufandale, pe care doar câteva posturi își fac curaj să le difuzeze.

Semnatarii acestei petiții cer astfel tuturor mass-media să promoveze valori reale și să nu se mai ascundă după clișeuri de genul: “publicul asta cere”. Manipularea este în mâinile voastre, în condeiurile și în grila voastră de programe, așa că MANIPULAȚI POZITIV. O să rămâneți surprinși dar…și valoarea vinde.”

Pentru toti cei interesati sa o semneze, o pot gasi la adresa: http://oppinio.ro/petitie/nu-mai-vrem-paine-si-circ. Eu am semnat-o astazi.

Irninis Miricioiu

6 thoughts on “Nu mai vrem paine si circ”

 1. Multa lume semneaza “petitii” online fara sa-si dea seama ca in cele mai multe cazuri este un gest lipsit de consecinte. In primul rand, de cele mai multe ori nu exista un destinatar, sau destinatarul nu e in masura sa rezolve cerintele semnatarilor. In al doilea rand, multora le surade ideea de a lua atitudine pentru de diferite cauze, insa cand vine vorba sa faca cu adevarat ceva, renunta. Un singur click pentru o “petitie” online le da iluzia ca au actionat, ii face sa aiba o parere mai buna fata de ei insisi. Poate un sociolog e in masura sa explice mai bine cum functioneaza acest mecanism. Si uite si un aspect tehnic: fara o lista de semnaturi electronice, asa cum sunt ele mandatate de legislatia romaneasca in vigoare, o petitie pe internet este absolut inutila si imposibil de luat in serios. Pe deasupra, petitia de fata este superficiala si menita doar sa le confirme semnatarilor parerea excesiv de buna pe care o au despre ei insisi.

  Doresc sa subliniez un alt aspect important: in Romania, ca si in alte tari, televiziunile comerciale exista pentru a face rating. Ca societati comerciale, scopul lor este sa faca bani, adica audienta, nicidecum sa se ocupe de “luminarea intelectuala si morala a poporului”. Televiziunea nationala, in schimb, are un mandat dat de catre Constitutie si Parlament pentru a face exact aceasta treaba. Performantele TVR sunt discutabile, dar nu fac obiectul acestui comentariu. Nimeni nu le poate cere televiziunilor comerciale sa promoveze anumiti actori, muzicieni sau tipuri de productii in detrimentul altora, cu atat mai putin pe criterii care nu tin nicidecum de rating.

  Inchei cu o anecdota: in Statele Unite s-a publicat un studiu in care se spunea ca peste 60% din populatia americana are probleme cu greutatea corporala, in timp ce restul de 40% erau “normali”. S-a mai constatat ca procesul de ingrasare se accelereaza de la an la an. Stau si ma intreb, intr-un astfel de context, ce mai inseamna “normal”?

  Numai bine.

 2. @GodlessBastard:
  Intr-adevar, semnarea unei petitii online, este un gest fara consecinte, pentru ca asa cum bine stim, inca traim in Romania si implicit orice demers de acest gen este din start, supus pieirii…

  Nu contest ca respectivul text poate fi discutat din 10000 de perspective, insa ceea ce mi s-a parut demn de luat in seama este IDEEA. Nu-mi spune ca nu te-ai saturat sa o “cauti” pe Elodia in fiecare seara, sa vezi cine pe cine mai balacareste la Acces Direct sau ce domnisoara bine dotata se mai apuca de cantat… se subintelege la ce…? Eu una, sincer, m-am saturat… si cred ca mai sunt si altii in asentimentul meu. Poate ca nu vom reusi sa facem cu o floare primavara, poate ca nici nu vom face nimic in privinta asta semnand petitii online pe care, oricum, nu le ia nimeni in seama… in schimb, am reusit sa ne identificam unii pe altii in virtutea unei idei. Stim ce vrem si ce nu mai vrem. Evident, nu e suficient, si n-o sa fie niciodata, insa doar asa, prin inceputurile astea timide, incep sa se schimbe mentalitatile…

  N-am nimic cu televiziunile comerciale si cu alergatura lor pentru rating (a se citi “multi bani”). Dar s-ar putea sa nu ne mai intoxice all day everyday cu toata pornografia, violenta, lipsa de morala si prostul gust pe care le promoveaza?? De ce se pleaca de la premisa ca toti oamenii sunt la fel, toti au aceleasi nevoi, toti simt nevoia sa se “tabloidizeze” pentru a avea parte de un divertisment iluzoriu?

  Intr-adevar, normalitatea a luat-o razna….

  Merci de comment.

 3. Mersi si eu de reply.

  Sunt sigur ca si prin alte parti o asa petitie ar fi ramas fara ecou. Problema nu e “romanismul”, ci lipsa puterii de convingere. Daca ne uitam la o petitie ca la o arma de presiune, descoperim chestii noi si cat se poate de interesante.

  La americani, de pilda, tot felul de grupuri de interese monitorizeaza televiziunile si cand dau peste ceva ce nu le convine se pune in functiune o masinarie foarte complexa, dar eficienta: se trimit reclamatii scrise catre echivalentul american al CNA si catre toate organismele catusi de putin relevante. Se trimit amenintari cu boicotul catre firmele care au ales sa faca reclama in timpul programului in cauza si, cel mai important, se ia atitudine in cazul in care firmele nu-si retrag banii de publicitate pentru programul respectiv. Intr-atat de puternic este acest lobby cetatenesc incat aproape nici o firma cu reclame la televizor nu indrazneste sa se puna cu ei. Un veritabil succes al societatii civile, obtinut cu doar putina hotarare. Dar ei arata tot timpul pisica celor in masura sa schimbe ceva. La romani, in situatia actuala, un mare producator care baga bani in reclame ar rade in fata celor trei idealisti care ameninta cu boicotul, pentru ca mizeaza puternic pe faptul ca vorbele nu vor fi urmate de fapte.

  Daca romanii ar fi cu adevarat nemultumiti de calitatea programelor tv, daca ar fi cu adevarat satui de starea de lucruri, nimic n-ar impiedica aparitia unor astfel de miscari.

  Dar nu numai ca nu suntem oripilati de divertismentul indoielnic, ba chiar ne place foarte mult! Ca popor, suntem consumatori avizi de gunoi televizat, audientele stau marturie. Personal, nu divertismentul ma deranjeaza atat de tare, ci calitatea stirilor. Insasi definitia “stirii” este maltratata, deformata, data de toti peretii. O societate corect informata este esentiala pentru o democratie veritabila.

  Ca tanar in Romania de azi, am renuntat la orice gand de a incerca sa schimb ceva in privinta programelor tv, pentru ca nu cred ca gusturile romanilor se vor schimba foarte curand. Nu mai e o problema de atitudine, e o problema de educatie si nu se rezolva de azi pe maine cu o petitie. E mult mai grav decat pare; ceea ce vedem acum la tv reprezinta un simptom al bolii de care sufera societatea romaneasca, nu e o cauza.

  O simpla petitie versus un asemenea monstru? 🙂

  1. Partea tragica este ca ai dreptate… mai ales in ceea ce priveste “balcanismul” de care suferim…

   Daca romanii ar fi cu adevarat nemultumiti de calitatea programelor tv, daca ar fi cu adevarat satui de starea de lucruri, nimic n-ar impiedica aparitia unor astfel de miscari

   Incerc sa fiu utopica si sa cred ca unii sunt… dar fie nu-si dau seama sau fie sunt prea delasatori sa faca ceva, sau poate, nici macar atat, stiu ca orice incercare (a se citi o eventuala “petitie”) este sortita esecului inca din nastere. Intr-adevar, audientele demonstreaza ca otevizarea programelor de divertisment nu numai ca nu deranjeaza pe nimeni, dar multumeste gusturile telespectatorilor. Sau macar pe cele ale unei bune parti dintre ei…

   Dar nu numai ca nu suntem oripilati de divertismentul indoielnic, ba chiar ne place foarte mult! Ca popor, suntem consumatori avizi de gunoi televizat, audientele stau marturie

   Mi-as dori sa te pot contrazice, dar n-am cum… stim cu totii ca sunt multi care inca o mai cauta pe Elodia sau se intreaba mirati de ce nu se reia subiectul atat de “fierbinte”; ochiul indiscret al lui “Big Brother” in viata vedetelor de mucava de astazi, nu este decat ochiul telespectatorului care traieste cu intensitate privitul pe gaura cheii, voyeurism facil care nu deranjeaza pe nimeni… nici macar pe vedetele “spionate” pentru ca uite-asa, vezi Doamne, le creste cota de piata… stau uneori si ma intreb: de ce ma intereseaza pe mine unde isi face Monica Columbeanu unghiile, cu cine s-a mai intalnit nu stiu ce vedeta playboy, sau cine cu cine si-a inselat nevasta? Cu ce anume ma ajuta pe mine o astfel de informatie? Muncesc mai cu spor dupa aia si implicit am un profit mai mare? Dorm mai bine noaptea si a doua zi sunt mai relaxata? Sau ma gandesc… deh, uite ca mai sufera si vedetele astea, pe principiul: lasa sa moara si capra vecinului!

   Personal, nu divertismentul ma deranjeaza atat de tare, ci calitatea stirilor. Insasi definitia “stirii” este maltratata, deformata, data de toti peretii. O societate corect informata este esentiala pentru o democratie veritabila

   Exista si o explicatie logica… acelasi fenomen de otevizare s-a petrecut si acolo unde ar trebui sa primeze informatia… insasi selectarea materialului menit sa devina o “stire” este una influentata de criterii de tabloidizare, si cel mai important ar fi senzationalul. asta este explicatia aparitiei stirilor de la ora 5, care, inafara de un nesfarsit necrolog… nu te informeaza nimic! In plus de asta, atunci cand se petrece un eveniment cu adevarat important, vedem cu totii cum toate televiziunile se inghesuie sa transmita, uneori ore intregi, de la fata locului, pentru a-i crea telespectatorului iluzia ca e martor la eveniment… insa de cele mai multe ori, ne lovim de reporteri, care ne ofera propriile lor opinii, comentarii, incearca sa ne induca o stare, sa ne starneasca o emotie… ori, uitam ca legea de baza a unei stiri este INFORMATIA. Insa si aia ajunge la destinatar, ciuntita, incompleta, presarata cu opinii si comentarii neconcludente… Ai spus un lucru interesant: o societate corect informata este esentiala pentru o democratie veritabila. Si cui crezi tu ca ii foloseste asta, cand regula de baza astazi este “divide et impera”?

   Ca tanar in Romania de azi, am renuntat la orice gand de a incerca sa schimb ceva in privinta programelor tv, pentru ca nu cred ca gusturile romanilor se vor schimba foarte curand.

   Foarte rau ai facut… si eu sunt tot un tanar din Romania, care inca mai crede ca incercand la nesfarsit, la un moment dat, incet, incet, se intampla ceva… nu ma astept la revolutii culturale, la miscari de masa sau orice altceva de genul, insa incerc, pe cat posibil, prin ceea ce fac, sa promovez cultura si valorile ei, bunul gust, normele morale, profesionistii cat inca mai sunt in viata. Intr-adevar, am si o unealta la indemana, emisiunea pe care o produc. Sunt constienta ca si asta este tot un lucru supus superficialitatii, insa incerc cu ajutorul invitatilor mei, sa spun lucrurilor pe nume, fara sa ne mai ascundem dupa degetul roz al democratiei… Stiu, cu o floare nu se face primavara, am mai spus asta, stiu ca nici emisiunea mea nu va bate vreodata ca audienta vreun scandal pe la Acces direct sau pe la Dan Diaconescu, insa… hmmm… nici nu vreau asta! prefer sa ma adresez minoritatii… si poate, la un moment dat, minoritatea aia va deveni majoritate! (da stiu, iar sunt utopica!)

   Nu mai e o problema de atitudine, e o problema de educatie si nu se rezolva de azi pe maine cu o petitie.

   Petitia a fost un pretext, cel putin pentru mine. Stiu ca nu va avea vreun ecou… un singul lucru pot sa-l fac eu, personal: sa promovez actorii, oamenii de cultura, oamenii care au ceva de spus, care au lasat ceva in urma (nu doar aparitii “dezbracate” si scandaluri pe la colturi) cat inca mai sunt in viata… evident, nu este suficient pentru a schimba mentalitatile. Intr-adevar, constatam astazi ca bunul simt este pe cale de disparitie. Insa ce putem face? Sa ne supunem totalei lipse de bun simt care ne jigneste orice fel de etica sau sa protestam, fiecare in felul lui? Indiferenta nu e o solutie. Cel putin asa cred eu. Nu de alta, dar totusi macar copiii copiilor copiilor nostri merita, poate, o soarta mai buna.

 4. Felicitari pentru articol si comentarii.

  “incerc, pe cat posibil, prin ceea ce fac, sa promovez cultura si valorile ei, bunul gust, normele morale, profesionistii cat inca mai sunt in viata”

  Va propun contra paraliziei culturale o conferinta despre “ce (mai) este cultura astazi”, a dlui Plesu, sincrona cu articolul dvs, cea din februarie 2010.

  ce (mai) este cultura astazi – 1

  ce (mai) este cultura astazi – 2

  ce (mai) este cultura astazi – 3

 5. Irninis, felicitări pentru ceea ce încerci să faci, dar cred că pe şefii de la televiziunile comerciale nu-i dă cultura afară din casă, sau se mulţumesc să se uite la TVR pentru aceasta, iar pe directorii de programe de la aceste posturi nu-i doare de cultură sau, pur şi simplu nu ştiu ce este aceasta! La un moment dat, la un post TV privat am văzut o emisiune (sau mai bine zis aveam intenţia să o văd) care se vroia a fi de cultură. Printre oamenii de cultură care şi-au dat cu părera (de “cultură” mai degrabă), era şi…Adrian copilu’ Minune (dacă o mai fi fiind copil, că pare cam bătrân). Şi ne vorbea personajul mai devreme amintit despre cultura la români şi despre câtă lume se mai uită la emisiuni culturale şi de ce sunt aşa de puţini cei care fac acest lucru. Bineînţeles că din vocabularul lui nu lipseau “agramaticalităţile”, ca să-l parafrazez pe un alt om de “cultură”, Costi Ioniţă. Concluziile/confuziile la trageţi dumneavoastră.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.